ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

«… η χώρα της Αθηνάς εκρίθη … ότι πρώτη την ελαίαν εφύτευσεν … Αθηνά μεν ουν αφ’ εαυτής την πόλιν εκάλεσεν Αθήνας…»
Η μυθολογική εκδοχή της ελιάς αναφέρει ότι στην περιβόητη μονομαχία τους ο μεν Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης κι «ανέβλυσεν ύδωρ», ενώ η Αθηνά «εφύτευσεν ελαίαν». Οι Θεοί του Ολύμπου που ήταν κριτές σ’ αυτόν τον αγώνα εθεώρησαν πολύ πιο σημαντικό το «θαύμα» της Αθηνάς με αποτέλεσμα αυτή να δώσει στην πόλη απ’ το δικό της όνομα Αθήνα. Έκτοτε η ελιά αναδεικνύεται το ιερό δέντρο των Ελλήνων, γιατί με τα προϊόντα του, την ελιά και το λάδι, σχετίζεται κάθε πτυχή της ζωής τους, διατροφή, λατρεία, υγεία, ενώ ο κλάδος της, ο «κότινος της νίκης», έγινε σύμβολο της ευγενούς άμιλλας και ανιδιοτέλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ειρήνης των λαών της γης.
«Αγλαόκαρπον» αποκαλεί την ελιά ο Όμηρος, ενώ ο Σοφοκλής μιλάει για «φύλλον παιδοτρόφου ελαίας».

kalamon250gr-new.jpg


prasines250gr-new.jpg


xanthes250gr-new.jpg

Η βρώσιμη ελιά βρήκε στην περιοχή της Άρτας πολύ κατάλληλες τις κτηματολογικές συνθήκες με αποτέλεσμα η χονδρολιά να αποκτήσει δική της ταυτότητα (Κονσερβολιά Άρτας) και το 1994 να πιστοποιηθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (31773/14.01.1994 – ΦΕΚ17/14.01.94), Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. L163/1996), γιατί έχει υψηλή διατροφική αξία κι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής διατροφής.

Στο χώρο της Άρτας και κύρια στην περιοχή Κομποτίου υπάρχουν ισιώματα και πλαγιές που παράγουν χονδρολιά μοναδικής νοστιμιάς και φυσικής γεύσης (περιοχή Γιανσάρσες, Φλωριάδα κ.α.). Η συγκομιδή των καρπών γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια για να αποφεύγουμε τον τραυματισμό τους, αλλά και την κατάλληλη χρονική στιγμή, παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητά της.

Αυτή την ελιά επεξεργάζεται η μικρή μας οικογενειακή επιχείρηση στο Κομπότι που φιλοδοξεί να φέρει στο τραπέζι σας την ποιότητα και κυρίως την αγνότητα του προϊόντος, μακριά απ’ τα χημικά συντηρητικά και την επεξεργασμένη γεύση.
Δεν θα διακινήσουμε ποσότητα, αλλά θα υπηρετήσουμε την ποιότητα και την απόλαυση της ανώθευτης βρώσιμης ελιάς…